“Liever geen WordPress-website!”

Een bedrijf is ontevreden over de website. Het bedrijf vermoedt dat dit komt door het Content Management Systeem (CMS), zoals WordPress, Drupal, Umbraco of Joomla. Maar dat klopt niet. Het volledig afwijzen van een populair CMS is namelijk onlogisch. Hoe zit dat precies?

Dit blog gaat over een bedrijf dat zegt: “Liever geen WordPress-website!”. Maar de titel had net zo goed kunnen zijn: “Liever geen Sitecore-, Drupal– of Joomla-website!”. Want welk CMS er ook staat: de uitspraak is onterecht. Lees verder. 

3 typen WordPress-websites

Om te beginnen is er niet één WordPress-website. Je kunt op meerdere manieren een WordPress website creëren. We noemen de drie meest voorkomende.

1. Zelfgebouwde WordPress-website

Bij deze versie bouwt het bedrijf zelf een WordPress-website via een blockbuilder (Elementor, Divi of Visual Composer). De bouwer (vaak een freelancer) heeft een basis-kennis van websites en gebruikt een template met veel plugins. Zelf bouwen is een mooie optie voor starters. Maar de website wordt al snel complex en instabiel. Technisch beheer kost veel tijd. Bij problemen moet het bedrijf betaalde hulp inroepen.

2. WordPress-website op basis van template

Nu wordt de WordPress-website uitbesteed aan een basis-developer. Deze developer gebruikt een template en maakt ook gebruik van blockbuilders. De developer creëert dus zijn eigen werk. Want bij kleine wijzigingen is de developer direct weer nodig. De investering vooraf is te overzien. Maar beperkt content-beheer en afhankelijkheid de developer maken deze optie niet geschikt voor groeiende bedrijven.

3. Maatwerk WordPress-website

Bij type 3 wordt de maatwerk WordPress-website op maat gemaakt voor de klant. Wensen in gebruik en technische worden vooraf goed in kaart gebracht. Ontwerp en techniek zijn in dit geval maatwerk. Dit type website kost meer tijd en geld als investering. Maar het resultaat is een eigen unieke, professionele website met meestal weinig onderhoud.

Slechte en goede websites

Voor elk CMS en dus ook voor WordPress-maatwerk-websites geldt dus samengevat: er bestaan goede en slechte varianten.

  • Slechte WordPress-website
    Een site die lastig is om te beheren, met rommelige opmaak, véél en haperende plugins, trage laadtijden en beveiligingsproblemen.
  • Goede WordPress-website
    Een website met een mooi design, snelle laadtijden, goede beveiliging, juiste updates en gemakkelijk te beheren.

Het probleem ligt niet bij het CMS

Een slechte website dus niet te maken heeft met het Content Management Systeem. Het heeft dus niet te maken met WordPress, Drupal, Umbraco of Joomla zelf. Bij elk CMS kun je zowel een slechte als goede website maken.

Oorzaken van een slechte website

Een slechte website ontstaat vaak door een combinatie van dingen, zoals:

  • Een onervaren of niet zo goede ontwikkelaar
  • Een onduidelijke briefing van de klant
  • Weinig geld voor ontwikkeling en onderhoud

TIP: een snelle manier om te ontdekken of je met een slechte of goede WordPress-website te maken hebt, is de Google Page Speed check. Hoe lager de snelheid, hoe slechter meestal de kwaliteit van de website. 

Kiezen voor een klein of nieuw CMS

Kiezen voor een klein of nieuw CMS kan, maar is een risico. Vergelijk het met de situatie waarin je Microsoft Excel of Word niet goed vindt en kiest voor een bedrijf dat een eigen spreadsheet-programma of tekstverwerker heeft gebouwd. Daar kleven veel nadelen aan. Bij zulke websites geldt:

  • Minder functies
  • Vrijwel alles is maatwerk (en daarom duur)
  • Meer onderhoud nodig (en daarom duur)
  • Geen developer-community
  • Risico van einde doorontwikkeling
  • Je kunt niet weg met je website

Wij raden écht aan om te kiezen voor een CMS met bewezen resultaten. Als minder dan 0,1% van de websites draait op jouw CMS, dan loop je een risico.

Past RowHello bij jouw bedrijf?

Ben je benieuwd of een RowHello-website bij jouw organisatie? Doe dan de test. Of bekijk onze 65 voordelen.

Voordelen van WordPress-website

Laten we iets specifieker inzoomen op WordPress voor website-beheer. Wat zijn de voordelen?

  • Gebruiksvriendelijk
    WordPress is makkelijk in gebruik en beheer. Ook zonder technische kennis. Mits uiteraard de WordPress-website op de juiste manier wordt ingericht.
  • Open source
    Het WordPress-CMS is gratis. Je betaalt geen licentie-fee. Ook kun je ze goed op maat maken. Er zijn weinig beperkingen en er is veel documentatie beschikbaar.
  • Schaalbaar
    WordPress kan meegroeien met het bedrijf en makkelijk worden uitgebreid. Er zijn WordPress-sites voor startende bedrijven (zie versie 1) en WordPress-websites voor volwassen organisaties (zie versie 3)
  • SEO-vriendelijk
    WordPress is gemaakt met content, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en snelheid in gedachten. Het werkt dus optimaal voor organisaties die via content Thought Leadership willen uitstralen.
  • Zeer grote community
    Er is een hele grote groep ontwikkelaars en gebruikers die verder ontwikkelt op het platform. De stabiele plugins die zij ontwikkelen, hoef je zelf dus niet meer te maken.

Nadelen WordPress-website

Twijfels over een groter CMS zoals WordPress zijn er ook. Hieronder een aantal nadelen van specifiek WordPress als CMS.

  • Blockbluiders
    Via blockbuild-thema’s als Elementor en Divi wordt WordPress-websites traag. De flexibiliteit wordt bovendien beperkter. Pagina’s bouw je steeds opnieuw op in plaats van informatie en content slim te hergebruiken. De blockbuilders zien er gebruiksvriendelijk uit. Maar voor grotere websites zijn ze minder geschikt.
  • Instabiele plugins
    Er zijn veel plugins voor WordPress beschikbaar. Je moet goed weten welke stabiele plugins je moet gebruiken en welke plugins je links moet laten liggen. Ervaren developers weten dat. Maar veel startende developers weten dat niet.
  • Dominante plugins
    Plugins kunnen veel spam in jouw CMS tonen. Informatie over updates, upgradres, tips, trics, etc. Dat kan irritant zijn. Goede developers weten hoe ze al die meldingen uit kunnen zetten. Wel de voordelen. Niet de nadelen dus.
  • Verschil in kwaliteit aan voorkant niet te zien
    Aan de voorkant zie je vaak niet of een WordPress-websites goed of slecht is. Beide varianten kunnen er prima uitzien. Maar de achterkant kan totaal verschillend zijn. Slechte websites zijn qua techniek en beheer een drama. Goede WordPress-websites zijn robuust en gemakkelijk aan te passen.

Conclusie: WordPress-website of ander CMS

WordPress, Joomla, Drupal, SiteCore. Met de grotere CMS-systemen is niks mis. Ja, nog steeds kan een matige developer een slechte, trage, lastig te beheren website maken. Of de klant bespaarde zelf op de website. Hoe dan ook: het ligt niet aan het CMS. ?

logo paarse achtergrond

RowHello-websites

  • WordPress-core + 11 jaar innovatie
  • Altijd maatwerk – géén templates
  • Bewezen en stabiele plugins
  • Innovaties doorlopend doorgevoerd
  • Geen hoge investering vooraf
Tags
CMS

Deel dit artikel
Kopieer link

Olaf + Christiaan RowHello stand alone

Start met een betere zakelijke website

Wij zijn Olaf of Christiaan. Wij maken een voorstel voor een RowHello-website waarmee we jouw bedrijf laten groeien.

Afspraak

Overleg de mogelijkheden. Plan een overleg met Olaf

Bel

Persoonlijk overleg over de mogelijkheden.

E-mail

Mail ons je vraag. Reactie krijg je binnen 24 uur.

senna + naamlabel

RowHello Keuzehulp

Een nieuwe website is een belangrijke keuze. Daarom bieden we RowHello Keuzehulp. Opgezet door Senna. Bepaal in 3 minuten of een RowHello-website aansluit bij de eisen van jouw bedrijf.

rowhello nieuwsbrief mockup

RowHello Website Insights

1 x per maand. Do’s en don’ts voor jouw website. Over content, SEO, design en techniek.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.