De totale kosten van je website? Kijk verder dan de eerste investering

De kosten van een site zijn toch het bedrag dat op de factuur van je webbouwer staat? Dat zou je denken, maar later komen er veel meer kosten bij. Houd rekening met de Total Cost of Ownership (TCO): de totale kosten. Ook voor bijvoorbeeld onderhoud en updates. Wat die totale kosten precies zijn? En hoe dat bij Website as a Service anders werkt dan bij een maatwerksite? Wij laten het je zien.

Iceberg van geld

Waarom kijk je naar de totale kosten van een website?

Als je een website laat bouwen, ontvang je vooraf een offerte van de websitebouwer. Over het offerte-bedrag neem je een beslissing. Oké, dit kun je wel missen voor een goed werkende site. Maar wat niet iedereen weet, is dat je daarna nog meer kosten maakt. 

De eerste investering is maar het topje van de ijsberg. Je betaalt namelijk allerlei andere kosten. Denk aan kosten voor hosting, onderhoud, aanpassingen en updates. Ook daar moet je qua budget rekening mee houden. Bij maatwerkwebsites kan dit aardig in de papieren lopen.

De ontwikkelkosten voor je website zijn het topje van de ijsberg. Er komen daarna meer kosten bij.

Om meerdere redenen is het belangrijk om naar de Total Cost of Ownership te kijken. Oftewel: de totale kosten die je kwijt bent voor het hebben van een website.

  • Je wilt geen kostenposten missen. Als je alleen kijkt naar de eerste investering, mis je de bijkomende kosten.
  • Je kunt doorlopende kosten meenemen in je begroting. Daar zet je voldoende geld voor opzij.
  • Je houdt geld beschikbaar voor groei. Als je geld reserveert voor toekomstplannen en verbeteringen, loop je nooit achter op andere sites. 
  • Kosten voor o.a. beveiliging en updates zijn onmisbaar. Als je daar niet in investeert, heb je weinig profijt van je site én loop je risico’s.
  • Het geeft je beter zicht op de verhouding investering/omzet. Je hebt zicht op wat de site op de lange termijn kost en oplevert. De Return on Investment (ROI) dus.

 

Door naar de totale kosten van een website te kijken, krijg je een realistisch kostenplaatje. Ook voor de lange termijn. Zo kun je betere strategische beslissingen nemen. Daarnaast ben je beter voorbereid op investeringen om je website veilig, up-to-date en goed presterend te houden.

Wil je weten wat jij kunt besparen door voor een RowHello-site te kiezen? We rekenen het graag voor je uit.

Wat valt onder de totale website-kosten?

Onder de totale kosten van een website vallen meerdere typen kosten:

  • Eerste ontwikkelkosten: de kosten om de website te ontwikkelen, te ontwerpen en online te zetten. Deze kosten kun je delen door het aantal jaar dat je met de website denkt te doen. Gemiddeld is dat vijf jaar. Voor een kleine, professionele website zijn deze kosten € 5.000. Voor een grotere website € 15.000.
  • Hostingkosten: de kosten om je website op een server te laten draaien.
  • Onderhoudskosten: de kosten om je site te onderhouden (o.a. beveiligingsupdates, back-ups en bugs oplossen).
  • Kosten voor updates: de kosten om plug-ins en software te updaten. De hostingkosten, onderhoudskosten en kosten voor updates zijn gemiddeld 22% per jaar van de eerste ontwikkelkosten.
  • Aanpassingskosten: de kosten voor website-aanpassingen (extra functies, nieuwe pagina’s, etc.).
  • Innovatiekosten: de kosten om nieuwe technologie of innovaties door te voeren.

Verder moet je vaak rekenen op juridische kosten. Denk aan de kosten voor een correcte privacyverklaring en cookiemelding. Die laat je vaak apart door een jurist opstellen. En hier kun je zo 1000 euro aan kwijt zijn.

Een website van RowHello wordt al opgeleverd met een correcte privacyverklaring én cookiemelding. Hier hoef je dus niet extra voor te betalen. Meer weten?

Hoeveel bedragen de kosten van een website in totaal?

Nu ben je vast benieuwd naar concrete cijfers. Wat ben je kwijt aan die verschillende kostenposten? Hieronder staan de gemiddelde kosten, uitgesplitst naar kleine, gemiddelde en grote websites.

We praten in de tabel over de totale kosten voor een website die 5 jaar meegaat. Je website heeft blijvend onderhoud, updates, aanpassingen, innovaties, etc. nodig. Belangrijk dus om, naast de ontwikkelkosten, rekening te houden met deze terugkerende kosten.

Totale kosten maatwerk-website:

Tabel van totale kosten website

Waar bestaan de totale kosten van een website uit over de levensduur van 5 jaar?

Staar je niet blind op de eerste ontwikkelkosten. Dat zijn niet de hoogste kosten tijdens de levensduur van je website.

Hoe zit het met de totale kosten van een RowHello-website?

Bij RowHello zijn de totale kosten nooit een verrassing. Je betaalt bij RowHello een stuk minder ontwikkelkosten en aanpassings- en innovatiekosten dan de bedragen hierboven. En is een eenmalige investering toch te hoog? Dan is het mogelijk om het bedrag per maand te betalen.

Gemiddeld is een RowHello-website de helft goedkoper dan een maatwerkwebsite.

Hoe dat betaalbaar kan, terwijl je toch een goede site krijgt? Wij bouwen alle websites in één systeem. We werken niet met maatwerk-WordPress, maar met een multitenant systeem (lees onze uitleg). We hoeven dus niet voor elke site de code opnieuw te bedenken. Dat scheelt tijd en geld. Bovendien updaten we alle sites tegelijk, niet één voor één. Ook dat is veel efficiënter en goedkoper. 

Dankzij de vele aanpasopties krijg je toch een unieke website die bij je past. Maar dan zonder dat we steeds opnieuw het coderingswiel moeten uitvinden. We bouwen je site met een systeem waarvan we weten dat het werkt. En dat we steeds blijven uitbreiden, updaten en verbeteren.

Wat dat jou oplevert?

  • Lagere ontwikkelkosten
  • Minder kosten voor onderhoud, updates en beveiliging
  • Betere groeikansen
  • Altijd zeker van een veilige en geüpdatete website
  • Je site staat sneller live
  • Ondersteuning en training bij nieuwe functies
  • Gratis toegang tot nieuwe functies en technologie

Ook fijn: je website is altijd up-to-date. We bereiden je site al voor op groeikansen of AI-toepassingen voordat die zich aandienen. Met ons systeem zit je dus ook over 5 of 10 jaar nog goed. En ben je uitgekeken op de kleuren en huisstijl? Dan passen wij, of jij, die zo aan. Jij hoeft dus niet elke 5 jaar een nieuwe site te ontwikkelen.

Kortom

De eerste kosten voor het laten maken van een website zijn niet de enige kosten. Houd ook rekening met kosten die je later nog voor je website maakt. Die vallen bij maatwerk vaak hoog uit. Nog jarenlang betaal je met een strippenkaart of uurtje-factuurtje veel geld aan je websitebouwer.

Dat kan voordeliger. De totale kosten van een website zijn bij RowHello veel lager. Je hebt een beter product, bent klaar voor groei en hebt minder kosten.

Is jouw bedrijf klaar voor die slimme en voordelige site?

  • Bekijk onze voordelen
  • Of plan direct een overleg. Duur: 20 minuten

Deel dit artikel
Kopieer link

Olaf + Christiaan RowHello stand alone

Kiezen voor een betere zakelijke website

Wij zijn Olaf & Christiaan. Overleg vrijblijvend over een RowHello-website die aansluit bij jouw bedrijf.

Overleg

Plan direct een overleg van 20 min. in je agenda

Bel

Bel gerust voor vragen of mogelijkheden

E-mail

Mail je vraag. Reactie ontvang je binnen 24 uur.

Terugbelverzoek

Geef je website-vraag of wens alvast aan ons door. RowHello belt je terug.

vraag antwoord icon

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.