Wist je dat een RowHello-site altijd mobielvriendelijk is? We bouwen onze websites op zo’n manier dat ze op alle schermgroottes fijn in gebruik zijn. Ontdek welke voordelen een website van RowHello nog meer heeft.
Wat is webdesign precies? Meer dan je denkt!
Design. Het is een vaag begrip waar we allemaal een bepaald beeld bij hebben. Webdesign gaat bijvoorbeeld over het kleurgebruik, logo en lettertype. Althans, dat zou je denken. Maar webdesign omvat veel meer dan je denkt. We geven dan ook graag hét volledige antwoord op die ene vraag: ‘Wat is webdesign?’. Ook lees je in dit artikel waar jij op moet letten voor een websiteontwerp dat werkt.
Wat is webdesign?
Webdesign gaat over alle keuzes die je maakt om een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website te creëren. Je wilt dat de site een goede uitstraling heeft, de lezer aantrekt en ook een duidelijke navigatie heeft.
Design gaat dus niet alleen over een “mooie website” creëren. Je site is geen stilstaand plaatje. Het is een interactief platform dat door mensen wordt gebruikt. Daarom moet het design zowel mooi als functioneel zijn.
Webdesign betekent niet alleen dat je website eruitziet om door een ringetje te halen. Je site moet ook gebruiksvriendelijk zijn en passen bij de behoeften van de gebruiker.
Wat valt allemaal onder webdesign?
Webdesign is dus een breed begrip. Voor webdesign kijk je onder andere naar:
- Visueel ontwerp
- Navigatie
- Indeling en structuur
- Mobielvriendelijk design
- Content-design
- Interactieve elementen
- Consistentie
- Toegankelijkheid
- Snelheid en prestaties
Hieronder bespreken we elk van die elementen.
1. Visueel ontwerp van de website
Je start een websiteontwerp met een huisstijl. Daarvoor heb je bijvoorbeeld keuzes gemaakt over de kleuren, lettertypes en grafische elementen die bij jouw merk passen. Het is belangrijk dat je die op de website laat terugkomen. Dan sluiten de website en andere communicatieuitingen op elkaar aan.
Deze visuele keuzes moeten ook passen bij je bedrijf en bij de doelgroep. Op de website van de Belastingdienst zal je bijvoorbeeld niet snel knalroze koppen en fancy lettertypes tegenkomen.
Wil je uitstralen dat je een hippe organisatie bent waar veel jonge mensen werken? Dan zal je website juist niet zakelijk, saai en rechttoe-rechtaan zijn.
2. Navigatie
De navigatie gaat over hoe gebruikers door je website heen bewegen. Van het ene stukje informatie naar het andere. Het gaat dan om de menubalk en om knoppen en links.
Het is belangrijk dat de navigatie logisch is en dat de lezer snel de juiste informatie vindt. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat iemand de hele pagina moet doorscrollen om bij een contactknop te komen. Daarom zie je vaak dat er verdeeld over een pagina knoppen staan.
3. Indeling en structuur
Hiermee bedoelen we de manier waarop je de inhoud op een pagina presenteert. Waar zet je tekst en waar zet je afbeeldingen? Waar neem je een formulier op? Het is bijvoorbeeld belangrijk om een afwisseling van tekst en beeld te hebben.
Voorbeeld: Independer
Een goed voorbeeld van hoe elementen elkaar versterken, zie je bij Independer.
Hier wijst de vrouw op de foto naar de knop die voor Independer belangrijk is. Door de vrouw naar de knop te laten wijzen, wordt je aandacht zo gestuurd dat je sneller richting een vervolgstap (een gratis gesprek inplannen) gaat.
4. Mobielvriendelijk design
Het aantal mobiele websitebezoekers neemt alsmaar toe. Zo’n 80% van de B2C- en 66% van het B2B-websiteverkeer komt via de telefoon. Heel belangrijk dus dat je website niet alleen op desktops en tablets goed oogt, maar ook op mobiel prettig is in gebruik. Het is essentieel dat je website zich automatisch aanpast aan de schermgrootte.
Check ook voordat je de site live zet hoe deze er op mobiele telefoons uitziet. Zijn bijvoorbeeld alle teksten goed leesbaar op mobiel? Ziet de menubalk er dan nog logisch uit? Verdwijnen er niet opeens belangrijke functies?
5. Content-design
Een website is geen website zonder content. Daarmee bedoelen we tekst, afbeeldingen, video’s en andere mediavormen die inhoud geven aan je site. Voor sterke webteksten hebben we een uitgebreid netwerk van tekstschrijvers. Allemaal schrijvers die goed werk leveren, en waarvan er sowieso één bij jouw bedrijf past. De opmaak van de teksten? Daar biedt het RowHello-platform vele opties voor.
Uiteraard leveren wij een complete en op jou afgestemde site op. Ga je daarna zelf content maken, bijvoorbeeld in de vorm van blogs? Maak dan gebruik van de opmaakopties. Maak van je blogartikel niet één lap tekst, maar werk met o.a. tekstkaders, quotes en afbeeldingen tussendoor. Daar biedt RowHello volop opties voor.
6. Interactieve elementen
Je website is geen statisch plaatje. Het is de bedoeling dat de gebruiker ook actief dingen kan doen. Denk aan knoppen aanklikken, met pijltjes door reviews bladeren of een formulier invullen. Dat soort interactieve elementen geven je bezoeker het gevoel betrokken te zijn bij de website.
Ook de opmaak van interactieve elementen is een belangrijk design-aspect. Zo moeten knoppen op logische plekken staan en goed zichtbaar zijn. Verder is het belangrijk dat een formulier prettig werkt.
Je website is geen statisch plaatje. Het is de bedoeling dat de gebruiker ook actief dingen kan doen.
7. Consistentie
Alle webpagina’s en elementen moeten een herkenbare uitstraling hebben. Je wilt bijvoorbeeld niet op pagina 1 een andere kleur geel gebruiken dan op pagina 2. Ook moeten de lettertypes en logo’s overal gelijk zijn. En heb je een contactformulier gemaakt? Dan helpt het voor de herkenbaarheid als je overal hetzelfde formulier gebruikt.
8. Toegankelijkheid
Je maakt een website voor de gebruiker. Diegene moet eenvoudig de weg vinden door je webpagina’s. Houd er ook rekening mee dat sommige gebruikers beperkingen hebben. Het is bijvoorbeeld handig om voor blinden of slechtzienden alternatieve teksten toe te voegen aan afbeeldingen. De schermlezer leest voor deze mensen de alt-tekst voor. Daarin zet je een beschrijving van de afbeelding.
Onder toegankelijkheid valt ook dat je lettertypes goed leesbaar zijn. En dat het contrast tussen de kleuren van de tekst en de achtergrond groot genoeg is.
9. Snelheid en prestaties
Webdesign is dus een brede verzameling van design-elementen. Daar kun je volop mee variëren. Wel wil je voorkomen dat je website zo vol en uitgebreid is dat laden oneindig lang duurt. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om afbeeldingen in de juiste grootte te uploaden. Probeer video’s ook altijd te embedden in plaats van op je site te uploaden. Dat scheelt enorm.
Dus: wat is webdesign?
Webdesign is dus een opsomming van elementen. Een goed vormgegeven website trekt de aandacht, geeft een goed beeld van jouw organisatie, wijst mensen de goede kant op en stimuleert bezoekers tot actie.
Een website gaat dus over veel meer dan looks alleen. De gebruiksvriendelijkheid van je site is nog veel belangrijker dan of je koppen nu geel of roze zijn. Als lezers niet vinden wat ze zoeken, haken ze – hoe gelikt je site er ook uitziet – snel af.
RowHello: dé mix van design-elementen
Bij RowHello weten we wat webdesign is. Daarom maken we gebruik van bewezen design-principes en best practices. Zo heb jij altijd de ideale mix van design-elementen om met jouw site succes te behalen.
Bij ons webdesign letten we onder andere op deze 6 punten:
1. Flexibel visueel ontwerp
Binnen het RowHello-systeem zijn er talloze ontwerpopties. Daardoor kunnen we de look & feel afstemmen op jouw bedrijf en bezoeker. Je kunt bijvoorbeeld je eigen huisstijlkleuren, lettertype en grafische elementen kiezen.
Ook zonder ontwerpervaring kun je de website op jouw wensen aanpassen. Ons systeem is heel gebruiksvriendelijk. Ook fijn als je tussendoor een keer je lay-out wilt veranderen! Dat is zo gepiept, zonder dat je ons daarvoor nodig hebt.
2. Gebruiksvriendelijke navigatie
Bij RowHello vinden we gebruiksgemak belangrijker dan design. Natuurlijk zien onze sites er gelikt uit. Maar de ervaring van de gebruiker is het allerbelangrijkst. Daarom gebruiken wij navigatiestructuren en menu-indelingen waarvan is bewezen dat gebruikers daarmee snel de juiste informatie vinden.
Mooi is subjectief. Kies voor een design dat resultaat oplevert
3. Mobielvriendelijke site
Elke RowHello-site past zich automatisch aan het schermformaat aan. Of de gebruiker je site nu op een desktop of een telefoon bekijkt, de website ziet er altijd goed uit.
4. Snelle website
Ook weet je bij RowHello zeker dat je website snel laadt. Daar hebben we onze websitetechniek op afgestemd. Mensen haken al snel af als de website er lang over doet voordat alle elementen zichtbaar zijn. Ook is snelheid belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een website die snel laadt, kan makkelijker een goede plek in de Google-zoekresultaten bemachtigen.
5. Makkelijk content creëren
Het RowHello-platform biedt alle functies die je nodig hebt om zelf tekst, afbeeldingen, video’s of andere content toe te voegen of te bewerken.
Ook aan de conversie-elementen is gedacht. Zo vind je in het RowHello-systeem duidelijke knoppen en formulieren die de bezoeker aanmoedigen om tot actie over te gaan.
6. SEO-vriendelijke structuur
Dan is er nog iets belangrijk voor websites: de vindbaarheid. Wie wil er nu niet een goede plek in Google bemachtigen? Dat levert je meer websitebezoekers en dus mogelijk meer klanten op. SEO draait niet alleen om teksten, maar ook om een SEO-vriendelijke websitebasis. Daar hebben wij de RowHello-sites op afgestemd.
In ons SEO-fundament zijn o.a. gestructureerde URL’s, metatags en kopteksten ingebouwd. Daardoor heeft jouw site direct een voorsprong in de zoekmachines. Zonder dat je je zelf druk hoeft te maken over technische details.
Kortom
Webdesign gaat over meer dan alleen een passend lettertype en de juiste kleuren. Bij webdesign is het vooral belangrijk dat je op de wensen van de gebruiker inspeelt. Zijn de knoppen bijvoorbeeld goed zichtbaar? Kan de lezer snel de juiste pagina bereiken?
Met een website van RowHello ben je zeker van een aantrekkelijke, functionele en gebruiksvriendelijke site. Bovendien zijn de kosten voor je website lager, is je website altijd up-to-date en is je site klaar voor groei. Dat gaat je veel investeringen én afhakende bezoekers schelen.
De totale kosten van je website? Kijk verder dan de eerste investering
De kosten van een website zijn niet alleen de ontwikkelkosten. Je betaalt ook voor onderhoud, etc. Hoeveel bedragen de kosten? Lees het hier, incl. bedragen.
Waarom WordPress-maatwerk in 80% van de gevallen onnodig is (en wat wel de toekomst is)?
WordPress-maatwerk is duur, inefficiënt en lang niet altijd nodig. Waarom eigenlijk? Wat is een goed alternatief? Je leest het in dit artikel.
Waarom je géén unieke website wilt?
We horen het vaak: “Ik wil een unieke website”. Maar om meerdere redenen is dat NIET wat je wilt. Hoe dat zit en wat je dan wel wilt? Lees het hier
Kiezen voor een betere zakelijke website
Wij zijn Olaf & Christiaan. Overleg vrijblijvend over een RowHello-website die aansluit bij jouw bedrijf.
Terugbelverzoek
Geef je website-vraag of wens alvast aan ons door. RowHello belt je terug.
"*" geeft vereiste velden aan