Denk je na die test: “Dat moet sneller én beter!”? Bij RowHello bouwen we graag de snelle, goed uitziende én conversiegerichte site voor je.
Waarom de snelheid van een website 3x zo belangrijk is als het design?
Als je website iets moet zijn, dan is het snel. Je site is niet simpelweg een online visitekaartje. Een site moet je zichtbaarheid, klanten, conversies en omzet opleveren. Dat alles wordt lastig als het laden van je website nog langer duurt dan de Harry Potter-films. Snelheid van een website is veel belangrijker dan hoe je site eruitziet. Om deze redenen.
Snelheid is belangrijker dan design
Vaak denken mensen dat een website vooral een gelikt design moet hebben. Een mooi webdesign lijkt het belangrijkst. Natuurlijk moet je website er niet uitzien alsof er sinds het jaar 2000 niets aan is gedaan. Een herkenbare huisstijl, leesbare teksten en passende kleuren zijn belangrijk. Maar of je nu wel of niet die hippe animatie gebruikt? Dat doet er niet zoveel toe.
Wat blijkt namelijk uit onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van websites? De snelheid van een website telt voor 75% mee bij de gebruikerservaring van bezoekers. Design is veel minder belangrijk. Dat laat deze piramide goed zien:
Hier zie je dat de uitstraling van een website maar voor 24% bepalend is voor de gebruikservaring. De snelheid telt drie keer (!) zo zwaar mee. Zo belangrijk is die unieke website met een bijzonder design dus niet.
Websitesnelheid telt drie keer (!) zo zwaar mee voor de gebruikerservaring als het design van je website.
Wat is de snelheid van een website?
De snelheid van een website kun je op meerdere manieren meten. Website-snelheid over de tijd die het kost voordat een webpagina is geladen. Daarbij telt ook mee hoe lang het duurt voordat een klik van een lezer wordt beantwoord. Hoeveel tijd gaat er bijvoorbeeld overheen voordat een nieuwe pagina opent als je lezer op een knop klikt?
De website-snelheid wordt door allerlei factoren bepaald. Denk aan de server en hosting, de grootte van afbeeldingen en het aantal bestanden op een pagina. Een webpagina met veel video’s zal bijvoorbeeld trager laden dan een website met enkel beeld en tekst. Een website met een trage server zal nooit snel kunnen worden.
Hoe kun je de snelheid van een website testen?
De snelheid van een website kun je testen met diverse tools. De belangrijkste zijn:
In elk van die tools kun je je website-URL invoeren en die dan checken op paginasnelheid. Zo krijg je een goed beeld van de huidige snelheidsstatus van je site.
Waarom is snelheid van een website zo belangrijk?
De website-snelheid is belangrijk voor de resultaten die je site oplevert. Om 7 redenen:
- Het levert een betere gebruikerservaring op.
- Je behaalt meer conversies.
- Je hebt minder acquisitiekosten.
- Bezoekers blijven langer op je pagina.
- Je vindbaarheid in Google is beter.
- Je hebt een voordeel ten opzichte van concurrenten.
- Het geeft je een goede reputatie als merk.
Hoe dat zit? We gaan hieronder op elk van die 7 punten in.
1. Betere gebruikerservaring
Als je op een website komt, wil je snel vinden wat je zoekt. Een trage website is frustrerend. Bezoekers verwachten snel en makkelijk de juiste informatie te vinden. Lukt dat niet? Dan zijn ze zo afgehaakt of zitten ze zuchtend en steunend achter het toetsenbord.
Een snelle site betekent een betere gebruikerservaring. De gebruiker kan snel door pagina’s bladeren, vinden wat hij zoekt of actie ondernemen. Dat betekent een tevreden gebruiker. En dus een gebruiker die eerder doet wat jij wilt dat hij doet.
Voorbeeld: Kamer van Koophandel
Neem als voorbeeld van een goede gebruikerservaring de website van de Kamer van Koophandel. Die website bezoek je waarschijnlijk met een reden. Je wilt je bijvoorbeeld inschrijven als ondernemer of wilt een onderneming opzoeken in het Handelsregister. Op de KvK-site kom je dankzij dit overzicht snel waar je moet zijn:
Je hoeft niet eerst te wachten totdat allerlei video’s zijn geladen of tien pagina’s door te klikken voordat je bij een afsprakenformulier komt. Je weet snel je weg te vinden en hoeft niet op de techniek te wachten. Dat maakt je een tevreden bezoeker.
2. Je hebt meer conversies
Uiteindelijk bouw je een website met één belangrijk doel: conversies behalen. Dus mensen tot actie laten overgaan. Of die actie nu een afspraak maken is of een bestelling plaatsen, je wilt dat mensen iets doen. Ook dát krijg je beter voor elkaar met een snelle website.
Met een snelle website heb je meer kans dat bezoekers de gewenste stap zetten. Je verkleint bijvoorbeeld de kans dat bezoekers afhaken voordat ze het formulier hebben gevonden. Of dat ze een artikel al wegklikken voordat ze jouw nieuwsbriefformulier konden zien. Hoe fijner de gebruikerservaring, hoe groter de kans dat bezoekers doen wat je wilt dat ze doen.
Onderzoek laat zien dat een laadtijd van 1 seconde langer leidt tot 7% minder conversie. Dat betekent dat je omzet mist. Ook maak je meer kosten om je omzet binnen te halen.
3. Je hebt minder acquisitiekosten
Vaak is je website de eerste kennismaking tussen jou en een potentiële klant. Zo leiden marketingcampagnes meestal naar je website. Ook via SEO, Google AdWords en andere marketingvormen komen mogelijke klanten als eerst op je site terecht. Dus is een goede website belangrijk om je marketing en sales te laten slagen. En daadwerkelijk klanten aan te trekken.
Met een snelle website dalen je acquisitiekosten. Dat zijn de kosten die je gemiddeld per binnengehaalde klant maakt voor marketing en sales. Met een snellere website behaal je meer omzet én lagere acquisitiekosten. Klanten haken namelijk af als je website langzaam laadt. Dan heb je veel kosten geïnvesteerd om die klant naar je site te trekken, maar loopt het stuk op de snelheid. Zonde.
Dus: investeer in een snelle website. Dat betaalt zich uit.
4. Mensen blijven langer op je pagina
Lezers klikken weg als ze niet snel vinden wat ze zoeken of wel heel lang op je website moeten wachten. De gemiddelde lezer is dan al binnen een paar seconden vertrokken. Om verder te zoeken op een andere site.
Mensen zijn luie lezers. Zeker online. We hebben maar weinig geduld bij het lezen van teksten. Ook omdat het aanbod aan teksten enorm is. Biedt tekst 1 niet wat we zoeken, dan is tekst 2 zo aangeklikt. Oftewel: bij een traag ladende site verlies je bezoekers. Veel mensen haken af en keren terug naar waar ze vandaan komen. Daardoor hebben ze maar weinig van je site gezien.
Met een snelle site voorkom je dit. Je bounce-percentage ligt lager: mensen die op je site kijken, bekijken vaker meerdere pagina’s in plaats van direct terug te keren (“bouncen”) naar waar ze vandaan kwamen.
5. Je site is beter vindbaar
Niet alleen bezoekers waarderen een snelle website. Ook Google wordt er blij van. De laadtijd van je website is bepalend voor hoe goed jouw site in Google scoort. Je hebt een betere kans op een hoge positie in de zoekresultaten als jouw site snel werkt.
Ook dat heeft te maken met het punt hierboven. Als jouw website traag werkt en daardoor veel bezoekers direct weer wegklikken, dan denkt Google “Deze site biedt geen goede informatie”. Het resultaat is een lagere plek in de zoekresultaten. Heb je juist een snelle website? Dan zal je site eerder hoger scoren.
Hoe zit dat?
Sinds 2010 neemt Google paginasnelheid mee om jouw plek in de zoekresultaten te bepalen. Sinds de Core Web Vitals-update uit 2021 is je website-snelheid zelfs extra bepalend voor je plek in de zoekresultaten.
Google kijkt hiervoor naar drie punten:
- Wat is de laadtijd van de belangrijkste inhoud op je pagina?
- Hoe lang duurt het voordat de site reageert op een actie van de bezoeker (zoals een klik)?
- In hoeverre verschuift inhoud op de pagina terwijl je browset (bijvoorbeeld doordat het design nog moet laden)?
Met een snel ladende website scoor je op al die drie punten beter.
6. Je hebt een concurrentievoordeel
Jij weet na het lezen van dit artikel hoe belangrijk een snelle site is. Maar niet al je concurrenten weten dat. Er bestaan talloze sites met een belabberde laadsnelheid. Als jouw site wel snel laadt, heb je een voordeel ten opzichte van die concurrenten.
Je behaalt makkelijker een goede positie in Google (ook zonder grote advertentiebudgetten). Ook zullen bezoekers eerder blijven plakken op jouw site dan op die van je concurrent.
7. Je hebt een betere reputatie
Een trage website wordt al snel gezien als niet professioneel en onbetrouwbaar. Het maakt in elk geval een negatieve indruk op mogelijke klanten. Niet wat je wilt!
Met een snelle website krijg je een betere reputatie als merk én vergroot je het vertrouwen van gebruikers in je product of dienst. Nog een reden dus om de snelheid van je website in de gaten te houden!
Kunnen een snelle én aantrekkelijke site ook samengaan? Zeker.
Veel websitebouwers zijn óf goed in webdesign óf goed in de techniek. Maar je zoekt een website die zowel technisch goed werkt (en dus snel is) als een mooi design heeft. Daar hebben we bij RowHello wat op bedacht.
Een website van RowHello is snel, gebruiksvriendelijk, conversiegericht en ook nog betaalbaar. Hoe dat kan? Omdat de technische basis al staat als een huis. We blijven het continu verbeteren en gebruiken het voor vele websites, waardoor jouw site altijd snel is, is afgestemd op de zoekmachines en gebruiksvriendelijk werkt. Tegelijkertijd heeft de site jouw unieke look & feel.
Wat is webdesign precies? Meer dan je denkt!
Webdesign gaat niet alleen over lettertypes en kleuren. Wat is webdesign wel? Lees het hier en ontdek waar jij voor het design van je site op moet letten.
De totale kosten van je website? Kijk verder dan de eerste investering
De kosten van een website zijn niet alleen de ontwikkelkosten. Je betaalt ook voor onderhoud, etc. Hoeveel bedragen de kosten? Lees het hier, incl. bedragen.
Waarom WordPress-maatwerk in 80% van de gevallen onnodig is (en wat wel de toekomst is)?
WordPress-maatwerk is duur, inefficiënt en lang niet altijd nodig. Waarom eigenlijk? Wat is een goed alternatief? Je leest het in dit artikel.
Kiezen voor een betere zakelijke website
Wij zijn Olaf & Christiaan. Overleg vrijblijvend over een RowHello-website die aansluit bij jouw bedrijf.
Terugbelverzoek
Geef je website-vraag of wens alvast aan ons door. RowHello belt je terug.
"*" geeft vereiste velden aan